12 Dec.

Ψυχοσωματικα: οταν τα σωματικα συμπτωματα καλυπτουν τη συναισθηματικη δυσφορια

Πόσες φορές έχουμε ακούσει απο τον γιατρό ή τον φίλο να μας λένε ‘είναι ψυχολογικό’. Στην πραγματικότητα μια πιο αληθινή μετάφραση αυτού είναι η λέξη ‘ψυχοσωματικό’. Όταν δηλαδή οι σκέψεις, τα συναισθήματά μας ,η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζουν το σώμα μας.

Πόσες φορές αισθανθήκαμε την καρδιά μας να χτυπά τρελλά, το στόμα μας να στεγνώνει, να ιδρώνουμε ή να έχουμε τρέμουλο όταν πρόκειται να έχουμε μια παρουσίαση σε ένα συνέδριο, ή μια ιατρική εξέταση και περιμένουμε να ακούσουμε τα αποτελέσματα ή όταν βρισκόμαστε σε περίοδο έντονου στρες;

Υπάρχει μια διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ σώματος και πνέυματος/ψυχής. Το ένα επηρεάζει το άλλο και αντίστροφα. Όταν αισθανόμαστε άρρωστοι, πέφτει η διάθεσή μας με αποτέλεσμα πολλές φορές να χειροτερεύσει η κατάστασή μας. Και αντίθετα, όταν είμαστε απογοητευμένοι, θυμωμένοι, στεναχωρεμένοι και δεν είχαμε την ευκαιρία να εξωτερισκεύσουμε με κάποιο τρόπο αυτή την ένταση είτε με άσκηση ή συζήτηση με φίλο τότε μπορεί να εκφράσουμε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ημικρανίες, προβλήματα τα έντερο, δερματκές ενοχλήσεις κ.α.

Τα έντονα και κυρίως αρνητικά συναισθήματα φαίνεται να επιδρούν αρνητικά και στην αντιμετώπιση μιας πάθησης ή ακόμα και χειροτέρευσή της. Γιατί; Επειδή η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζει την έκκριση ορμονών. Για παράδειγμα, όπως λέχθηκε και σε προηγούμενο άρθρο (Το στρες στην καθημερινότητά μας) όταν βρισκόμαστε υπό πίεση ενεργοποιείται η αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη (ορμόνες που προκαλούν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, διαστολή της κόρης και εφίδρωση) αλλά και η κορτιζόλη. Με το χρόνιο άγχος οι ορμόνες αυτές δεν απελευθερώνονται, οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν διεγείρονται, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει σιγά – σιγά να καταρρέει με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να αντισταθεί σε ιούς και βακτήρια οπότε είμαστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Ψυχοσωματικό; Ναι. Γιατί τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζοντε με το στρες μας επηρεάζουν σωματικά. Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως το άχγος, η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές καταστάσεις επηρεάζουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ( Dum et al., 2016).

Το μυαλό και το πως ερμηνεύει τις εμπειρίες, συμπτώματα και τις καταστάσεις της ζωής επηρεάζει την καθημερινότητά μας πολλές φορές ασυναίσθητα. Είναι το δυνατότερο όργανο στο ανθρώπινο σωμα. Δεν συμφωνείτε;